La trasposició de la Directiva Whistleblower a l’ordenament intern espanyol ja és un fet. Incorporar canals interns i externs serà obligatori per a un grup específic d’empreses, entitats i organitzacions.
La Directiva Whistleblowers s’ha incorporat al nostre ordenament intern a través de la Llei 2/2023, de 20 de febrer, reguladora de la protecció de les persones que informin sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció .
La norma té la finalitat de protegir les persones que, en un context laboral o professional, detectin infraccions penals o administratives greus o molt greus, o una infracció del Dret de la Unió Europea, i les comuniquin mitjançant els mecanismes regulats en aquesta.
La Llei 2/2023, de 20 de febrer, regula aspectes mínims que han de satisfer els diferents llits d’informació, en concret, la norma obliga a comptar amb canals interns d’informació a entitats privades i públiques perquè es considera, que és preferible que la informació sobre pràctiques irregulars es conegui per la mateixa organització per a corregir-les o reparar al més aviat possible els danys.
A més de tals canals interns, la Llei 2/2023, de 20 de febrer, exigeix la determinació d’altres canals externs d’informació, amb la finalitat d’oferir als ciutadans una comunicació amb una autoritat pública especialitzada, la qual cosa els pot generar més confiança en dissipar el seu temor a sofrir alguna represàlia en el seu entorn.
Segons es desprèn de l’art. 10 de la Llei, estaran obligades a disposar d’un sistema intern d’informació:
La disposició transitòria segona de la Llei estableix el termini màxim per a l’establiment de sistemes interns d’informació i adaptació dels ja existents en tres mesos a partir de l’entrada en vigor de la llei el pròxim 13 de març.
Som els únics a emprar una IA configurada pels nostres professionals per als canals interns d’informació
Oferim cursos de formació sobre la Llei 2/2023 i els seus sistemes d’informació